Nasıl Emlakçı Olunur ?

blog-gorsel

7.5.2019

Gayrimenkul Danışmanlığı sektörüne ilginiz, analitik bir kişiliğiniz, satış becerileriniz ve iyi iletişim yeteneğiniz varsa, kendi emlak girişiminizi açmak sizin için doğru bir yatırım olabilir.

Meslek olarak Emlakçılık (*) sektörüne ilginiz varsa, sektörle ilgili bilgi birikiminiz, analitik bir satışçı kişiliğiniz ve iyi iletişim yetenekleriniz varsa, kendi emlak ofisinizi açmak sizin için güzel ve doğru bir yatırım olabilir.

 

Bu İşi Gerçekten İstiyor musunuz?

Bunun öncesinde emlakçı olmayı düşünenler kendilerine bazı sorular sormalı. Bu işi gerçekten istiyor mu? Bu işi azimli ve gayretli bir şekilde yapabilir mi? Müşterilerin sıkıntıları, zorlukları, problemleri karşısında ne kadar sabırlı olabilir? Bu gibi soruları kendinize sorup cevapladıktan sonra emlakçılık sektörünün içine giriş yapabilirsiniz.

Emlak piyasası günümüzde ekonomik durumlara bağlı olarak inişli çıkışlı bir grafik sergilese de, etkili finansal kaynaklarınız ve bağlantılarınız varsa emlakçılığa başlamanız karlı bir yatırım olacaktır.

 

Emlakçılık Nedir?

Bir gayrimenkulün satış, kiralama ve pazarlama işlemlerini yöneten, mülk sahibi ve alıcı, ev sahibi ya da kiracı arasında hizmet bedeli karşılında aracılık yapan kişilere, emlakçı denir. Ayrıca bu saydığımız süreçlerin sözleşmesini hazırlayan, emlak beyannamesi düzenlemeye yetkisi olup portföy oluşturan, ilgili pazarlama mecralarında ilan yayınlayan, tapu süreçlerinde destek olan kişidir. Kısaca emlakçılar, ev sahipleri ile ev arayan kişiler arasındaki profesyonel aracılardır. Bir de mesleki tanım olmasa da; tüm bu işlemleri yetkin şekilde yerine getirebilen, matematiği, finans bilgisi, iletişim becerileri ve güncel saha bilgisiyle müşterisine 360 derece hizmet sunabilen kişiler de Gayrimenkul Danışmanı'dır.

“Emlakçı Nedir?” sorusunun farklı yönlerden pek çok tanımı olabilir ancak bu şekilde kısaca cevapladıktan sonra, şimdi bir emlakçı adayının ofis açması için bazı şartları yerine getirmesi gerektiğini bilmekte fayda var. Bu sektörün içine girmeden önce almanız gereken bazı belgeler ve sertifikalar vardır. Günümüzde artık belgeler, izinler ve sertifikalar olmadan hiç bir yer açmak mümkün değildir.

 

Nasıl Emlakçı Olunur ve Emlak Ofisi Nasıl Açılır?

Emlak Danışmanı olabilmek için öncelikle diploma ve sertifika alınmak zorundadır. 5 HAziran 2018'de yayınlanan Taşınmaz Ticaereti Yönetmeliği" sonrasında Mesleki Yeterlilik Sertifikası yani MYK Belgesi olmayan hiç bir kişi ofis açma veya emlak danışmanlığı yapma yetkisine sahip değildir. Bu yüzden Emlakçı adayının

  • Emlakçılar Odası’na ya da bağlı bulunduğu bölgedeki Ticaret Odası’na kayıt yaptırması,
  • Vergi dairesi kayıtlarını gerçekleştirmesi,                   
  • Belediyeden ruhsat kayıtlarını gerçekleştirmesi,
  • Gerekli eğitim seviyesini gösterir diplomaların sunulması,
  • Mesleki Yeterlilik Belgesi için gerekli eğitimlerin alınmış olması, 
  • Son olarak akredite bir kuruluştan Mesleki Yeterlilik Belgesi almış olması gerekmektedir.

Bunları halletmeden önce tabii ki kişinin ofisini nerede konumlandıracağını da belirlemesi gerekir.           

Bunun için de sizlerden;

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Resimli ikametgah ilmühaberi
  • Vergi Levhası Fotokopisi istenecektir.

Tüm bu işlemler sorunsuz bir şekilde bittiğinde emlak ofisi açmak için gerekli olan tüm izinleri halletniş ve çalışmaya hazırsınız demektir.

Emlakcılık Sektörüne Girerken Bilgiye Sahip Olmanız Gereken Konular

Emlakçılığı açıkladıktan sonra şimdi emlakçının yaptığı işte neleri bilmesi gerektiğinden bahsedelim.

  • Bölge imar planı çıkarma,
  • Harita-plan okuması yapma,
  • Şehir planlarını incelemesini bilmeli,
  • Emlak vergisi hesaplamalarını bilmeli,
  • Kadastro ve gayrimenkul hukuk mevzuatını bilmeli,
  • İmar, iskân, kat mülkiyeti, kamulaştırma kanunlarını bilmeli,
  • Mortgage, Konut kredi sistemini bilmeli,
  • DASK gibi gerekli mecburi sigortaları veya Konut sigortaları gibi opsiyonel sigortaların içeriklerini bilmelidir.

Yukarıda saydığımız durumlar her emlakçının bilmesi gereken bir nevi zorunlu konulardır. Ancak her emlakçı bu bilgilere sahip olmayabilir. Bu bilgilere sahip olanların, "danışılan kişi" anlamında, Danışman idafesini hak ettiği düşünülür. Bu noktada emlakçılık sektöründe farklılaşmak, bilinirliğinizi arttırmak ve daha çok kişiye ulaşmayı hedefliyorsanız;

  • Emlakçı, sürekli eğitime ve öğrenmeye açık olmalı.

Bu sadece emlakçılık sektöründe değil, hangi işi yaparsanız yapın yapacağınız işle alakalı her gün yeni şeyler öğrenmelisiniz. Sürekli gündemi takip edip dünyada neler oluyor haberdar olmalısınız. Gündemi takip etmeyip sektörle alakalı bilgisiyle yetinen insanlar gün geçtikçe o sektörden uzaklaşmaya mahkumdur. Bağlı olduğunuz emlak odaları, ticaret odaları veya TÜGEM (Tugem.org.tr) gibi ücretsiz eğitim sunan platformları takip etmenizde fayda var.

  • Bölgesini tanımalı.

Emlak ofisinizi açtınız. Bu süreçten sonra en önemli adımlardan biri bölgenizi tanımalısınız. Çevrenizdeki esnaflarla ve bölge insanıyla iyi ilişkiler kurmak çok önemlidir. İnsanlar sıcak ve samimi ilişkiler kurdukça çevrenizde size karşı bir sevgi ve saygı oluşur. Bu bağ oluştukça zamanla daha çok kişiye ulaşma ve ofis bilinilirliği artacaktır.

  • Müşteri analizi yapabilmeli.

Müşteri, sizin hedef kitlenizi temsil eden ve bugüne kadar ortaya koymuş olduğunuz iş prensibi sayesinde hedeflemiş olduğunuz kitleyi temsil eder. Müşteri analizi yapmak için her şeyden önce şu bilgilere sahip olmalısınız.

  • Yaş
  • Bölge
  • Cinsiyet
  • Gelir seviyesi
  • Eğitim

Olaya psikolojik açıdan yaklaşacak olursanız, insanların satın alma kararlarının yukarıdaki beş temel unsur ile yakından ilişki gösterdiğini göreceksiniz. İnsanların kişiliği günlük hayatta vermiş olduğu kararları derinden etkiler.

 

  • İkna kabiliyeti kuvvetli olmalı.

Emlakçılık sektöründe ikna kabiliyeti kuvvetli olanların diğer rakiplerine göre daha fazla satış yapma şansının olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Karşınızdaki potansiyel müşteriyi güzel bir anlatımla ikna etmek, konuşmalarınızda ona güven vermek sizlere daha çok bağlanmasını sağlar. Bu durumda sizlere satış getirme olasılığı fazlasıyla artar.

  • Rakiplerini iyi tanımalı.

Son olarak kendi işinizi yaparken rakipleriniz neler yapıyor. Bunlardan haberdar olmanız lazım. Eksikleriniz varsa rakiplerinize göre gidermeli. Her daim çevrenizi kontrol edip kendinizi geliştirip daha iyi bir konuma gelmeye çalışmalısınız.

Bugün sizlere Emlakçılık nedir? Emlakçı Nasıl Olunur? Emlak Ofisi Açmanız İçin Gerekenler gibi merak edilen sorular hakkında temel bilgiler vermeye çalıştık. Daha sonraki yazılarımızdan haberdar olmak için bizleri takipte kalmayı unutmayın :)

 

 

 

Bilgilendirme Notu:

(*) Bu site üzerinde yer alan tüm makalelerdeki bilgi ve açıklamalar, ziyaretçilerin faydalanması amacıyla ücretsiz sunulmaktadır. Sitede yer alan tavsiyeler, ticari satış veya alım tavsiyesi içermez. Her hangi bir ticari işlemde, yetki belgeli gayrimenkul danışmanlarından ve/veya hukukçulardan destek alınması tavsiye edilir.

Tüm yazılarımızda Emlakçı ifadesi yerine, Gayrimenkul Danışmanı, Emlak Danışmanı, Broker gibi modern ve kaliteli tanımlamaları kullanmak istiyoruz. Ancak mesleğin genel kabul görmüş ifadesi olarak Emlak Danışmanlığı, Emlakçılık gibi ifadeler tüm Google aramalarında oturmuş tanımlar halinde. Bu sebeple, sizlere blog/makale tekniklerini anlattığımız yazılarda olduğu gibi, "arandığı şekliyle" olması gereken ifadeleri yazılarımızda geçirmek ve bu sayede bulunurluğu arttırmak zorundayız. Bu açıdan, makalelerimizin bazı yerlerinde Emlakçı, bazı yerlerinde ise Gayrimenkul Danışmanı veya Broker gibi ifadeleri mecburen cümle içinde kullanıyoruz. Bilgilerinize sunarız.

RE-OS Size Gayrimenkul Bulsun